"We merkten meteen verandering"

28 september 2023

Cas is anderhalf jaar als hij op de opvang kinderen bijt. Ook heeft hij moeite met het verwerken van alle prikkels in de groep. De manager van de opvangvestiging besluit de hulp van KluppluZ in te schakelen. Nu, anderhalf jaar later, is Cas aangemeld bij een reguliere basisschool. Hier gaat hij naar toe zodra hij vier jaar wordt. Zijn moeder vertelt wat KluppluZ heeft betekent voor Cas én voor zijn ouders.

"Bij de opvang waar Cas zat, ging het niet goed" vertelt moeder Marloes. "Cas beet kinderen. De opvang heeft toen vroeghulp ingeschakeld, maar er was meer nodig. Er  kwam iemand van KluppluZ die ambulante begeleiding bood in de groep. Na observatie bleek al snel dat Cas niet op zijn plek zat bij de opvang, hij kon daar niet blijven. Gelukkig kon Cas toen terecht bij de gespecialiseerde opvang van KluppluZ."

Wat merkten jullie toen Cas naar KluppluZ ging? 

"We merkten meteen verandering", zegt Marloes. "Het gedrag wat hij op de vorige opvang liet zien, had hij bij KluppluZ niet. Hij deed geen kinderen meer pijn. Bij de vorige opvang sliep hij niet. Hierdoor werd hij erg moe en raakte hij overprikkeld. Bij KluppluZ sliep hij wél. De rust en de begeleiding van KluppluZ deden hem goed." 

"We merkten meteen verandering."

Bij KluppluZ kregen Marloes en haar man er vertrouwen in dat het goed zou komen met Cas. Marloes: "Het is heel fijn dat we altijd erg positieve verhalen over Cas krijgen vanuit KluppluZ. Ze geloven daar in Cas. Ze geloven dat er meer in hem zit en focussen op zijn goede dingen. Als hij ongewenst gedrag laat zien, horen we het natuurlijk ook. Maar er zit groei in en dat is heel positief." 

Leren jullie zelf ook iets van de begeleiding van KluppluZ? 

"Als ik Cas bij KluppluZ ophaal en ik hoor hoe het is gegaan, dan haal ik daar dingetjes uit die ik thuis kan gebruiken", vertelt Marloes. "Ook vond ik het heel fijn dat we via filmbeelden naar het gedrag van Cas konden kijken. Met de zorg coördinator en zijn mentor hebben we daar samen wel meer dan een uur over gepraat. Waarom vertoont hij bepaald gedrag? Waar komt dat vandaan? Wat doet Cas dan? Op het filmpje zag ik dat hij eigenlijk de hele dag door op zijn eigen manier prikkels verwerkt. Dat was voor mij een echte eye-opener. Ik had niet door dat hij soms dingen doet om prikkels te verwerken. Ik zag dat dit hem veel moeite en energie kost. Zo kregen we meer inzicht in ons kind. We leren hem steeds beter begrijpen. En we merken dat we beter met hem kunnen communiceren." 

Wat heeft KluppluZ voor jullie betekend? 

Marloes: "Bij KluppluZ kijken ze heel anders naar Cas. Ze denken mee en denken niet in problemen maar in mogelijkheden. Zo gingen de oudere kinderen van KluppluZ bijvoorbeeld een keer met de bus naar Mad Science in Eindhoven. Het was de bedoeling dat Cas in Geldrop zou blijven. Maar hij wilde zó graag mee met de bus dat hij erg verdrietig was. Ze besloten daarom om hem tóch mee te nemen. Het was echt geweldig voor hem dat dit mocht! Hij wil er ook gewoon bijhoren, zoals iedereen."  

"Bij KluppluZ kijken ze heel anders naar Cas. Ze denken mee en denken niet in problemen maar in mogelijkheden."

Cas heeft een paar aandachtspunten waar hij altijd last van zal houden, zo vertelt Marloes. Maar hij kan in principe goed mee. En hij gaat straks dan ook gewoon naar een reguliere school. Marloes: "Ik spreek ook namens mijn man als ik zeg dat we superblij zijn dat Cas bij KluppluZ terecht is gekomen. Het heeft hem echt zó goed gedaan!" 

Terug