Overprikkeling

In onze veeleisende en snelle maatschappij worden we blootgesteld aan enorm veel prikkels. Niet iedereen kan deze prikkels filteren of hier goed mee omgaan. Dit geldt ook voor kinderen. Zij kunnen snel overprikkeld raken. Wat is overprikkeling? Hoe herken je overprikkeling bij jouw kind? En wat kun je dan doen? KluppluZ kan helpen met prikkelverwerking wat zorgt voor meer rust.

Overprikkeling

Wat is het?

Overprikkeling, is een overdosis aan prikkels. Er zijn twee soorten prikkels: 

  • Externe prikkels: dit is informatie van buitenaf, zoals: geluid, licht, geuren, kleuren, temperatuur en aanraking. Alles wat jouw zintuigen kunnen waarnemen. 
  • Interne prikkels: dit zijn signalen van binnen uit het lichaam. Bijvoorbeeld: je niet lekker voelen, onrustig zijn, honger hebben, jeuk voelen of moe zijn.  

Gelukkig kunnen onze hersenen prikkels filteren. Alleen de belangrijke prikkels worden dan verwerkt. Sommige kinderen krijgen meer prikkels binnen dan de hersenen kunnen verwerken. Bij te veel prikkels kunnen de hersenen dus overbelast raken. Alle informatie die binnenkomt is dan lastig te begrijpen. Dit vraagt onze hersenen om veel meer aandacht en energie. We spreken dan van overprikkeling. 

Overprikkeling is te herkennen aan vermoeidheid, emotionele klachten of gedragsproblemen. Het kan helpen om je kind een tijdje goed in de gaten te houden. Bijvoorbeeld hoe het kind reageert na een lange schooldag, een feestje of druk weekend. 

De signalen van overprikkeling kunnen erg verschillen. Hierbij wat voorbeelden: 

  • Overschreeuwen: Sommige kinderen kunnen zichzelf overschreeuwen. Ze worden druk, rusteloos, vlug boos, gaan snel huilen en kunnen zich niet goed concentreren.  
  • Terugtrekken: Andere kinderen trekken zich juist terug. Deze kinderen worden stil, willen met rust gelaten worden, zijn onbereikbaar of neerslachtig.  
  • Lichamelijke klachten: Veel kinderen krijgen ook lichamelijke klachten. Zoals, het koud hebben, rillerig zijn, buikpijn of buikloop, weinig eetlust, vermoeidheid of rode oren.  

Kinderen met autisme en/of ADHD zijn vaak gevoeliger. Daardoor kunnen ze ook sneller overprikkeld raken.  

Prikkelverwerkingsproblemen zullen niet helemaal weggaan. Maar als je de symptomen van overprikkeling herkent, kan je kind er met de juiste begeleiding en benadering wel mee leren omgaan. Het is belangrijk om dan in gesprek te gaan. Dit kan bijvoorbeeld met de huisarts maar ook direct met KluppluZ.  

Een volgende stap kan een psychologisch onderzoek zijn. Dit onderzoek kan duidelijkheid geven over de oorzaak van overprikkeling. Op basis van de uitkomsten kunnen we gerichte begeleiding inzetten en concrete ondersteuning geven. Soms heeft een kind een bijzonder persoon nodig, die kan horen wat een kind niet kan vertellen. Met de juiste hulp van KlupppluZ kan een kind weer volop tot bloei komen, ook zonder diagnose. Dit doen we altijd op een manier die past bij het kind, de situatie thuis, op school of de kinderopvang. 

Het psychologisch onderzoek wordt in veel gevallen vergoed door de gemeente. 

Wil jij weten hoe wij

Jou kunnen helpen?

Meld je aan

Bekijk onze vestigingen Contact

Nog meer extra hulp

Op het gebied van gedrag

Werkwijze

Het is soms een hele zoektocht om de juiste hulp te kunnen vinden. Wat kun je verwachten en welke stappen worden er genomen? We leggen het je graag uit.