Wat is boosheid? Waarom is mijn kind boos? En wat kan ik doen als mijn kind vaak of extreem boos is? KluppluZ kan helpen om de boosheid van je kind te begrijpen en te verminderen. Boosheid komt ergens vandaan en kan worden verminderd. We vertellen je er meer over.
Boosheid
Wat is het?
Boosheid is een emotie. Net als blijheid, angst en verdriet. Boosheid zorgt ervoor dat je op tijd voor jezelf opkomt. Dit ‘oerinstinct’ maakt dat je lichaam gevaar herkent. Er komt dan ineens heel veel energie vrij waarmee je kunt vechten of vluchten. Nu is dit niet meer nodig om te kunnen overleven. Maar ons lichaam ervaart het in sommige situaties nog wel zo. De energie die dan los komt, uit zich dan in boosheid.
Waarom wordt mijn kind boos?
Kinderen worden boos om allerlei redenen. Vaak is dit uit frustratie, verdriet of pijn. Bijvoorbeeld, je kind:
- probeert iets te doen wat hij/zij nog niet kan of wat nog niet goed lukt;
- wordt niet goed begrepen of niet serieus genomen;
- is het niet eens met beslissingen, regels of grenzen;
- voelt zich gekwetst, beledigd, afgewezen of gekleineerd;
- wordt ineens iets afgepakt;
- heeft fysiek pijn;
- is teleurgesteld of verontwaardigd.
Als volwassenen kan dit onredelijk aanvoelen. Maar kinderen hebben een andere belevingswereld dan volwassenen. Kleine dingen of gebeurtenissen hebben dan veel meer impact.
Wanneer is boosheid bij mijn kind een probleem?
Boosheid is heel normaal. Het is een van de basisemoties die iedereen heeft. Maar dit kan ook heel heftig zijn. Voor het kind, de ouders en de omgeving. Als het boze gevoel heel extreem is en/of lang duurt, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Het kind:
- heeft geen controle meer over de boosheid;
- schreeuwt, gilt, schopt, scheld, slaat en/of spuugt;
- gooit met spullen of maakt iets stuk;
- bonkt met zijn/haar hoofd tegen de muur of grond;
- knijpt of slaat zichzelf.
Bovenstaande kan zich uiten in driftbuien en woedeaanvallen. Dit is heel intensief voor een kind en kost veel energie. Het kind is hierna vaak uitgeput en heel erg moe.
Wat kan ik doen als mijn kind vaak boos is?
Als de boosheid van je kind vaak voorkomt en/of heel heftig is, kan het zorgen voor problemen op school, thuis of bij de opvang. Dit kan het kind belemmeren in zijn of haar ontwikkeling.
Wij geloven dat elk kind zich optimaal kan ontwikkelen met de juiste ondersteuning. Soms heeft een kind tijdelijk een (onafhankelijk) persoon nodig. Die naast hem of haar staat en kan horen wat een kind (nog) niet kan vertellen. Met de hulp van de professionals van KluppluZ kan de intensiteit en frequentie van boosheid verminderen. Zo kan een kind weer volop tot bloei en ontwikkeling komen.
Nog meer extra hulp
Op het gebied van gedrag
Werkwijze
Het is soms een hele zoektocht om de juiste hulp te kunnen vinden. Wat kun je verwachten en welke stappen worden er genomen? We leggen het je graag uit.